rondalla

<< Tornar enrere
Escolteu i repetiu els àudios i/o vídeos següents:

A Reus, "ganxets"

Reveal the word

El dia de la inauguració del campanar de Reus, els seus veïns hi pengen un ase d'un ganxo perquè pugui veure i admirar la magnitud de l'obra. Hi deixen el ganxo per si mai convé penjar-hi un altre ase. Per això, els de Reus es diuen "ganxets" i, també per això, es diu "A Reus, enganxen".

(Amades, 1974: 1166-1167)

0

El rei del nas de tres pams

Reveal the word

Un gandul agafà un ocell i aquest li va concedir un desig a canvi de la llibertat. El gandul li demanà tenir un nas de tres pams de llarg. Se'n va anar a veure el rei i pel camí trobà tres bruixes que li feren tres regals: un mocador que li donà menjar, una barretina que disparava bombes i un flabiol que feia que la gent es posés a ballar i no pogués deixar de fer-ho fins que parés la música. Amb aquests objectes màgics, el gandul derrotà un altre monarca que es volia casar amb la filla del rei. D’aquesta manera, aconsegueix casar-se ell amb la filla del rei. Disgustat per tenir per gendre un gandul amb un nas tan estrany, el rei mor i el gandul esdevé rei.

(Amades, 1974: 356-358)

0

No convé deixar perdre res

Reveal the word

Un home llençà els trossos de pa que li sobraven de dinar. Es morí i va comparèixer davant del tribunal de Nostre Senyor. El Dimoni li presentà dos sacs de trossos de pa que havia deixat perdre i cridà venjança contra ell. Els trossos de pa que sobraven del dinar havien de ser per a les formigues.

(Alcover, 1963-1972, XXIX)

0