pregunta-total-eco-reclamatoria

Interrogativa total reclamatòria

Quan no entens bé alguna cosa que et diuen, pots repetir el que t’han dit en forma de pregunta per demanar confirmació. Per exemple, la Núria li demana l’hora al Jaume. El Jaume li diu l’hora, però la Núria no ho acaba d’entendre. Es pensa que el Jaume li ha dit que és la una i, per confirmar-ho, li torna a preguntar si és la una.

Núria: "La una?"

0
0
0

Com sona? Mira i escolta.

Torna a escoltar la frase que acabes de sentir. Escolta la melodia de la frase: la veu puja molt en l’última síl•laba tònica de l’enunciat (u-) i després, en la síl•laba final (-na), baixa.

Ara torna a escoltar la frase tantes vegades com vulguis i fixa’t en la gràfica. Mira (i escolta) com la veu puja molt en l’última síl•laba tònica de l’enunciat (u-) i després, en la síl•laba final (-na), baixa.
0
0
0

Escolta i mira més exemples.

Ara imagina que a la Núria acaba de conèixer a un noi. Es presenten i el noi li diu com es diu. La Núria no ho ha entès bé, però li sembla que li ha dit que es diu Genís. Escolta i mira l’exemple.

Ara imagina que la Núria li pregunta al Jaume qui vindrà al sopar. El Jaume li diu qui, però la Núria no ho acaba d’entendre. Es pensa que el Jaume li ha dit que vindrà la Bàrbara. La Núria, per confirmar-ho, li torna a preguntar si és la Bàrbara. Escolta i mira l’exemple.
0
0
0

Practica.

Ara hauràs de produir una frase amb aquesta mateixa entonació interrogativa. Imagina que et diuen l’hora, però no ho has acabat d’entendre. Et penses que t’han dit les onze. Torna a demanar si són les onze. Després de dir-ho, escolta com es pronuncia.

Ara imagina’t que estàs organitzant un sopar amb el teu company de pis. Tu li preguntes a un d’ells qui vindrà al sopar i ell et contesta. Tu no acabes d’entendre què t’ha dit, perquè està afònic. Et sembla que t’ha dit “L’Eulàlia”. Torna a preguntar si és l’Eulàlia. Després de dir-ho, escolta com es pronuncia.
Ara imagina’t que tu i la teva parella voleu anar a sopar per celebrar el vostre aniversari. Tu li preguntes a quin restaurant anireu a sopar i ell/a et contesta. Tu no acabes d’entendre què t’ha dit, perquè està afònic/a. Et sembla que t’he dit “A la Gavina”. Torna a preguntar si és a la Gavina. Després de dir-ho, escolta com es pronuncia.
0
0
0

Igual o diferent?

Escolta aquestes frases i decideix si l’entonació és la mateixa de la frase que has sentit al vídeo inicial.

Igual
0
Diferent
1
Igual
0
Diferent
1
Igual
1
Diferent
0
Igual
0
Diferent
1

Adequat o no?

Escolta aquestes frases i digues si la seva entonació és adequada al context.

Imagina’t que estàs parlant amb el teu amic Jordi. Li preguntes com es diu la seva germana. Quan t’ho diu, no ho acabes d’entendre. Et sembla que t’ha dit “Marina”, però no n’estàs segur i ho tornes a preguntar.
Adequada
1
Inadequada
0
Imagina’t que ets a casa i entra el teu germà. Et sembla que t’ha dit que fora plou. Tu no ho acabes d’entendre i li dius “Està plovent”.
Adequada
0
Inadequada
1