pregunta-parcial-neutra

Interrogativa parcial neutra

Quan vols saber una cosa, pots fer una pregunta parcial, és a dir una pregunta que comença amb un mot com “Qui”, “Què”, “Quan”, etc. Per exemple, la Núria ha de viatjar a París i vol comprar un regal a una persona que no coneix gaire, i voldria quedar bé. Vol que un amic seu l’aconselli i li demana què li duria.

Núria: "Tu… què li duries?"

0
0
0

Com sona? Mira i escolta.

Torna a escoltar la frase que acabes de sentir. Escolta la melodia de la frase: la veu puja fins a l’última síl•laba tònica de l’enunciat (-ri-) i després, en la síl•laba final (-es), baixa.

Ara torna a escoltar la frase tantes vegades com vulguis i fixa’t en la gràfica. Mira (i escolta) com la veu puja fins a l’última síl•laba tònica de l’enunciat (-ri-) i després, en la síl•laba final (-es), baixa.
0
0

Escolta i mira més exemples.

Ara imagina que la Núria està parlant amb la Maria. Estan parlant del que li regalaran a en Jordi pel seu aniversari. La Núria li pregunta a la Maria què li regalarà. Escolta i mira l’exemple.

Ara imagina que la Núria i la Marta estan parlant. La Núria diu que l’han convidat a un casament i que vol dur les seves sabates noves de taló. No sap si posar-se-les només per a la cerimònia o també per a la recepció. Vol que la Marta l’aconselli i li pregunta quan creu que hauria de posar-se-les. Escolta i mira l’exemple.
0
0
0

Practica.

Ara hauràs de produir una frase amb aquesta mateixa entonació interrogativa. Estàs parlant amb una amiga que et diu que de petita tenia un agaporni. Tu mai no has tingut un agaporni. T’interessaria saber què menjava. Pregunta-li què menjava. Després de dir-ho, escolta com es pronuncia.

Ara imagina’t que no duus rellotge i vols saber quina hora és. Li preguntes a un amic teu “Quina hora és?”. Després de dir-ho, escolta com es pronuncia.
Ara imagina’t que estàs parlant amb uns nois que acabes de conèixer i vols saber d’on són. El preguntes “D’on sou?”. Després de dir-ho, escolta com es pronuncia.
0
0
0

Igual o diferent?

Escolta aquestes frases i decideix si l’entonació és la mateixa de la frase que has sentit al vídeo inicial.

Igual
1
Diferent
0
Igual
0
Diferent
1
Igual
0
Diferent
1
Igual
1
Diferent
0

Adequat o no?

Escolta aquestes frases i digues si la seva entonació és adequada al context.

Imagina’t que estàs parlant amb el teu amic Joan. Vols que t’aconselli sobre la preparació de la paella i li preguntes què hi posa ell.
Adequada
1
Inadequada
0
Imagina’t que el teu amic Pau en sap molt de música. Parleu del grup català Sopa de Cabra i tu li preguntes què en pensa.
Adequada
0
Inadequada
1