pregunta-total-sorpresa

Interrogativa total de sorpresa

Quan hi ha alguna cosa que et sorprèn, pots expressar la teva sorpresa amb una pregunta. Per exemple, la Núria i en Marc acaben de dinar. En Marc ha menjat molt. Surten a fer un tomb i en Marc s’atura davant d’una pastisseria i mira l’aparador. La Núria li demana (tota estranyada perquè acaben de dinar) si té gana.

Núria: "Tens gana?"

0
0
0

Com sona? Mira i escolta.

Torna a escoltar la frase que acabes de sentir. Escolta la melodia de la frase: la veu és molt baixa en l’última síl•laba tònica de l’enunciat (ga-) i després, en la síl•laba final (-na), puja molt.

Ara torna a escoltar la frase tantes vegades com vulguis i fixa’t en la gràfica. Mira (i escolta) com la veu és molt baixa en l’última síl•laba tònica de l’enunciat (ga-) i després, en la síl•laba final (-na), puja molt.
0
0
0

Escolta i mira més exemples.

Ara imagina que la Núria i en Marc són a una pista d’esquí al Pirineu al mes de gener. En Marc es treu el jersei i es queda en samarreta de màniga curta. La Núria, li demana (tota estranyada perquè estan a 5 graus sota zero) si té calor. Escolta i mira l’exemple.

Ara imagina que la Núria sap que a en Marc no li agrada gens la síndria. Un dia en Marc surt a fer la compra. Quan torna, la Núria veu que a la bossa de la compra hi ha una síndria i li demana (tota estranyada perquè sap que no li agrada) si n’ha comprat una. Escolta i mira l’exemple.
0
0
0

Practica.

Ara hauràs de produir una frase amb aquesta mateixa entonació de pregunta de sorpresa. Imagina’t que el teu company de pis ha dormit 12 hores i s’acaba d’aixecar. Un cop ja ha esmorzat, el teu company de pis et diu que torna al llit. Tu li demanes (tot estranyat perquè acaba d’aixecar-se) si té son. Després de dir-ho, escolta com es pronuncia.

Ara imagina’t la situació següent. El teu germà va comprar fa temps unes monedes antigues per molt poc preu, i se n’ha cansat i no les vol. Resulta que aquestes monedes valen molts diners, i el teu germà havia anat avui a una fira d’antiquaris per vendre-les. Quan torna, fa cara de trist. Estranyat, li demanes “Encara no les has venut?!”. Després de dir-ho, escolta com es pronuncia.
Ara imagina’t que ets a casa i que teniu molta roba per rentar. A la televisió han que demà plouria molt, així que convé que avui mateix poseu la rentadora, i el teu germà t’havia dit que se’n cuidaria ell. Quan tornes a casa, et diu que no ho ha fet. Tot estranyat, li preguntes “No has posat la rentadora?!”. Després de dir-ho, ara escolta com es pronuncia.
0
0
0

Igual o diferent?

Escolta aquestes frases i decideix si l’entonació és la mateixa de la frase que has sentit al vídeo inicial.

Igual
0
Diferent
1
Igual
1
Diferent
0
Igual
0
Diferent
1
Igual
1
Diferent
0

Adequat o no?

Escolta aquestes frases i digues si la seva entonació és adequada al context.

Imagina’t que el teu company de pis té al•lèrgia als gats. Un dia tornes a casa i veus que en té un als braços. T’estranyes molt i li preguntes si s’ha comprat un gat.
Adequada
1
Inadequada
0
Imagina’t que tens una amiga a la qual no li agrada gens la verdura. Un dia la vas a veure a casa seva i la trobes que n’està menjant. Tu li preguntes, molt estranyat, que està menjant verdura.
Adequada
0
Inadequada
1