pregunta-parcial-sorpresa

Interrogativa parcial de sorpresa

Quan hi ha alguna cosa que et sorprèn i vols preguntar-la, pots expressar la teva sorpresa amb una pregunta parcial. Per exemple, la Núria i en Joan estan parlant d’uns coneguts que ja devien molts diners al banc. En Joan li diu a la Núria que aquests nois encara han demanat més préstecs. La Núria, sorpresa, li demana quants diners deuen ara.

Núria: "I quants diners deuen?"

0
0
0

Com sona? Mira i escolta.

Torna a escoltar la frase que acabes de sentir. Escolta la melodia de la frase: la veu puja en l’última síl•laba tònica de l’enunciat (de-) i després, en la síl•laba final (-uen), baixa.

Ara torna a escoltar la frase tantes vegades com vulguis i fixa’t en la gràfica. Mira (i escolta) com la veu puja en l’última síl•laba tònica de l’enunciat (de-) i després, en la síl•laba final (-uen), baixa.
0
0
0

Escolta i mira més exemples.

Ara imagina que la Núria li pregunta quants diners han acabat devent. Escolta i mira l’exemple.

Ara imagina que la Núria i en Joan han d’anar al casament d’un amic. Surten de compres i en Joan es compra una corbata. La Núria dóna per descomptat que en Joan es posarà la corbata al casament del seu amic. Quan en Joan li diu que no se l’ha comprat per al casament, la Núria es sorprèn molt i li pregunta quan vol posar-se-la.
0
0
0

Practica.

Ara hauràs de produir una frase amb aquesta mateixa entonació de sorpresa. Imagina’t que estàs parlant amb un amic. Ell et diu que de petit anava a un col•legi on no hi havia ni cadires, ni pupitres, ni bancs. Quan t’ho diu, tu – molt sorprès – li preguntes “I on sèieu?!”. Després de dir-ho, escolta com es pronuncia.

Ara imagina’t que el teu company de pis et diu que, de petit, vivia a una casa on no hi havia llits. Quan t’ho diu, tu –molt sorprès– li preguntes “I on dormíeu?!”. Després de dir-ho, ara escolta com es pronuncia.
Ara imagina’t que el teu germà et diu que li ha trucat la Marina, una noia que feia molt de temps que no parlava amb ell. Tu et sorprens molt i li preguntes, “I què volia?!”. Després de dir-ho, escolta com es pronuncia.
0
0
0

Igual o diferent?

Escolta aquestes frases i decideix si l’entonació és la mateixa de la frase que has sentit al vídeo inicial.

Igual
0
Diferent
1
Igual
0
Diferent
1
Igual
1
Diferent
0
Igual
1
Diferent
0

Adequat o no?

Escolta aquestes frases i digues si la seva entonació és adequada al context.

Imagina’t que la teva amiga Teresa et diu que de petita vivia a una casa on no hi havia ni cadires ni taules. Tu – molt estranyat – li preguntes on menjaven.
Adequada
1
Inadequada
0
Adequada
0
Inadequada
1