assercio-exclamacio

Exclamativa

Quan hi ha alguna cosa que et sorprèn positivament, pots expressar la teva sorpresa amb una exclamació.

Per exemple, la mare de la Núria ha preparat una coca. La Núria la tasta, li agrada moltíssim i li ho diu a la seva mare.

Núria: "Mmm! Que bona!"

0
0
0
0
0

Com sona? Mira i escolta.

Torna a escoltar la frase que acabes de sentir. Escolta la melodia de la frase: el to de veu puja en l’última síl•laba tònica de l’enunciat (bo-) i baixa en la síl•laba final (-na).

Ara torna a escoltar la frase tantes vegades com vulguis i fixa’t en la gràfica. Mira (i escolta) com la veu puja en l’última síl•laba tònica de l’enunciat (bo-) i, a continuació, baixa fins al final de l’enunciat.
0
0
0
0
0

Escolta i mira més exemples.

Ara imagina’t que la mare de la Núria no ha preparat una coca sinó que ha preparat un pastís. Quan la Núria el tasta diu que és bo. Escolta i mira l’exemple.

Ara imagina’t que la Núria no diu que la coca és bona, sinó que és fantàstica. Escolta i mira l’exemple.
0
0
0
0
0

Practica.

Ara pronuncia una frase amb aquesta mateixa entonació exclamativa. Imagina’t que estàs parlant amb la teva tieta. Ella ha cuinat una coca que t’agrada molt i li dius “És boníssima!”. Després de dir-ho, escolta com es pronuncia.

Imagina’t que estàs parlant amb uns amics. Ells et conviden a sopar a casa seva. Tu estàs molt content perquè t’hi hagin convidat i els dius “Moltes gràcies!”. Després de dir-ho, escolta com es pronuncia.
Ara imagina’t que estàs parlant amb una amiga que et diu que li han tocat 50 € a la loteria. T’alegres molt per ella i dius “Quina sort!”. Després de dir-ho, escolta com es pronuncia.
0
0
0
0

Igual o diferent?

Escolta aquestes frases i decideix si l’entonació és la mateixa de la frase que has sentit al vídeo inicial.

Igual
0
Diferent
1
Igual
1
Diferent
0
Igual
0
Diferent
1
Igual
1
Diferent
0
0
0

Adequat o no?

Escolta aquestes frases i digues si la seva entonació és adequada al context.

Imagina’t que la teva amiga Teresa et convida a casa seva i t’ofereix un pastís que ha fet ella mateixa. A tu t’agrada molt i li dius que és fantàstic.
Adequada
1
Inadequada
0
Imagina’t que el teu amic Jordi et fa escoltar una cançó que ell toca amb el seu grup musical. A tu t’agrada molt i li dius que és bona.
Adequada
0
Inadequada
1
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0