peticio-prec

Exhorativa

Quan vols convèncer a algú d’alguna cosa, o quan vols demanar-li que et faci un favor, pots fer-ho amb una frase exhortativa (que sovint començen amb paraules com Va! o Sisplau!). Per exemple, la Núria vol anar al cinema amb la Maria i li ho demana. La Maria li contesta que té feina i que no pot. La Núria sap que la pot deixar per a més endavant, la feina, i intenta convèncer-la.

Núria: "Va, vine..."

0
0
0

Com sona? Mira i escolta.

Torna a escoltar la frase que acabes de sentir. Escolta la melodia de la frase: la veu és baixa en l’última síl•laba tònica de l’enunciat (vi-) i després, en la síl•laba final (-ne), puja i torna a baixar.

Ara torna a escoltar la frase tantes vegades com vulguis i fixa’t en la gràfica. Mira (i escolta) com la veu és baixa en l’última síl•laba tònica de l’enunciat (vi-) i després, en la síl•laba final (-ne), puja i torna a baixar.
0
0
0

Escolta i mira més exemples.

Ara imagina que la Núria vol que la Maria dini amb ella. Escolta i mira l’exemple.

Ara imagina que la Núria vol que la Maria truqui la Bàrbara. Escolta i mira l’exemple.
0
0
0

Practica.

Ara pronuncia una frase amb aquesta mateixa entonació exhortativa. Imagina’t que estàs parlant amb un amic. Vols que vingui al cine amb tu. Ja li has demanat moltes vegades i sempre t’ha dit que no. Ara li ho tornes a demanar un altre cop i li dius “Va... vine al cine...”. Després de dir-ho, escolta com es pronuncia.

Imagina’t que tu i el teu germà sou al tren, fent un viatge llarg. Ja fa estona que t’estàs avorrint perquè no tens res per a fer, però el teu germà sembla que s’ho està passant una mica millor perquè està escoltant música amb els auriculars. Demana-li “Va… deixa’m escoltar música…”. Després de dir-ho, escolta com es pronuncia.
Ara imagina’t que ja estàs parlant amb el teu company de pis. Tu has de fer neteja al teu ordinador i necessitaries que ell et deixés el seu disc extern per desar-t’hi les coses que no has d’esborrar. Ell diu que no te’l vol deixar, però saps que pots arribar a convèncer-lo. Digues-li “Va... deixa’m el disc...”. Després de dir-ho, ara escolta com es pronuncia.
0
0
0

Igual o diferent?

Escolta aquestes frases i decideix si l’entonació és la mateixa de la frase que has sentit al vídeo inicial.

Igual
0
Diferent
1
Igual
1
Diferent
0
Igual
0
Diferent
1
Igual
1
Diferent
0

Adequat o no?

Escolta aquestes frases i digues si la seva entonació és adequada al context.

Imagina’t que la teva amiga Teresa encara no ha vingut a veure el teu pis nou. Ja li has dit moltes vegades que vingui, però encara no ho ha fet. Te la trobes al carrer i li ho tornes a dir a veure si ara la pots convèncer.
Adequada
1
Inadequada
0
Imagina’t que t’agraden molt els còmics i que un company de la feina que no ceoneixes gaire se n’acaba de comprar un. Tu tens moltes ganes de llegir-lo, però ell es resisteix a deixar-te’l. Tu l’intentes convèncer demanant-li que te’l deixi.
Adequada
0
Inadequada
1
0
0