assercio-obvietat

Obvietat

Quan dones una informació a algú altre i creus que aquesta persona ja l’hauria de conèixer, pots fer-ho notar mitjançant una declarativa d’obvietat. Per exemple, en Joan i la Núria estan parlant d’una amiga en comú, la Maria. La Núria li explica a en Joan que la Maria està embarassada. En Joan li pregunta a la Núria de qui està embarassada. La Núria creu que en Joan ja ho hauria de saber, perquè tothom sap que és del seu company, en Jaume.

Joan: "De qui és, el fill?"

Núria: "D’en Jaume!"

0
0
0

Com sona? Mira i escolta.

Torna a escoltar la frase que acabes de sentir. Escolta la melodia de la frase: el to de veu puja en l’última síl•laba tònica de l’enunciat (Jau-) i després, en la síl•laba final (-me), baixa i torna a pujar lleugerament.

Ara torna a escoltar la frase tantes vegades com vulguis i fixa’t en la gràfica. Mira (i escolta) com la veu puja a l’última síl•laba tònica de l’enunciat (Jau-) i després, a la síl•laba final (-me), baixa i torna a pujar.
0
0
0

Escolta i mira més exemples.

Ara imagina que el pare del nen no es diu Jaume, sinó que es diu Julià. Escolta i mira l’exemple.

Ara imagina que el pare del nen no es diu Jaume sinó que es diu Màrius. Escolta i mira l’exemple.
0
0
0

Practica.

Ara pronuncia una frase amb aquesta mateixa entonació d’obvietat. Imagina’t que estàs parlant amb un amic. Esteu parlant d’una amiga en comú, la Maria. Tu li expliques al teu amic que la Maria està embarassada. Ell et pregunta de qui està embarassada. Tu creus que ja ho hauria de saber, perquè tothom sap que és del seu company, en Jordi, i li dius “De’n Jordi!”. Després de dir-ho, escolta com es pronuncia.

Imagina’t que estàs parlant amb el teu germà. Ell et pregunta quan és el teu aniversari. Tu saps que ell ho hauria de saber, perquè sou germans, i li dius “El sis de novembre!”. Després de dir-ho, escolta com es pronuncia.
Ara imagina’t que estàs parlant amb la teva parella. Ell/a et pregunta què va estudiar el teu germà. Tu saps que ella ho hauria de saber, perquè fins i tot li ha deixat llibres en alguna ocasió. Li dius que el teu germà va estudiar “Matemàtiques!”. Després de dir-ho, escolta com es pronuncia.
0
0
0

Igual o diferent?

Escolta aquestes frases i decideix si l’entonació és la mateixa de la frase que has sentit al vídeo inicial.

Igual
0
Diferent
1
Igual
1
Diferent
0
Igual
1
Diferent
0
Igual
0
Diferent
1

Adequat o no?

Escolta aquestes frases i digues si la seva entonació és adequada al context.

Imagina’t que estàs parlant amb el teu company de pis. Ell et pregunta amb què menges el pollastre. Tu t’estranyes molt que t’ho pregunti, perquè ell hauria de saber que t’agrada menjar-lo amb patates. Tu li contestes “Amb patates!”
Adequada
1
Inadequada
0
Imagina’t que estàs parlant amb ta germana i et pregunta on aniràs de viatge el mes que ve. Tu li has dit diverses vegades que aniràs de viatge a Tolosa, i t’estranyes molt que t’ho pregunti ara, perquè penses que ja ho hauria de saber. Tu li contestes que aniràs a Tolosa.
Adequada
0
Inadequada
1